You are currently viewing Министар задужен за равномерни регионални развој Един Ђерлек у посети Агенцији за регионални развој Расинског округа

Министар задужен за равномерни регионални развој Един Ђерлек у посети Агенцији за регионални развој Расинског округа

Министар задужен за равномерни регионални развој Един Ђерлек разговарао је са директором Агенције за регионални развој Расинског округа Стефаном Рибаћем о развоју града Крушевца и општина које му припадају –  Трстеника, Александровца, Бруса, Варварина и Ћићевца.

Министар Ђерлек оценио је да Агенција пружа важан допринос у дефинисању развојних приоритета у Расинској области, али и у подршци привредним друштвима и предузетницима кроз сарадњу са релeвантним институцијама и партнерима.

Он је нагласио да ће ресорни кабинет у наредном периоду представљати носиоца кохезионе политике, што ће умногоме олакшати деловање развојних агенција, међуресорну сарадњу и омогућити бољу финансијску подршку пројектима.

Поручио је да је пред нама важан задатак системског планирања регионалног развоја који ће допринети равномернијем привредном напретку и економској стабилности државе у целини.

Директор Агенције Стефан Рибаћ захвалио је министру Ђерлеку на посвећености и напорима које улаже како би се повећала видљивост и препознала важност регионалних агенција у развоју економија локалних самоуправа и региона у Србији.

С обзиром на то да привреду Расинског округа већински чине мала и средња предузећа, Рибаћ је навео да Агенција делује у циљу повећања конкурентности и подршке извозним потенцијалима домаћих производа. Такође, кроз пројектно деловање, како је објаснио, Агенција обезбеђује и значајна средства за обнову и опремање, школа, вртића и домова здравља у Расинском округу.

Он је навео да су у сарадњи са Турском агенцијом за међународну сарадњу и координацију – ТИКА успешно завршени пројекти радне инклузија особа са инвалидитетом  и санације и адаптације Народне кухиње у Варварину.

На састанку су размотрене могућности и области у којима би сарадња са овом агенцијом омогућила бржи економски напредак и боље позиционирала овај округ на лествици развијенијих делова наше земље.