You are currently viewing ПРЕДСТАВЉАЊЕ ФОНДА ЗА ПОДСТИЦАЈ РАЗВОЈУ ПОЉОПРИВРЕДНЕ ПРОИЗВОДЊЕ У КРУШЕВЦУ

ПРЕДСТАВЉАЊЕ ФОНДА ЗА ПОДСТИЦАЈ РАЗВОЈУ ПОЉОПРИВРЕДНЕ ПРОИЗВОДЊЕ У КРУШЕВЦУ

На иницијативу Агенције за регионални развој Расинског округа, у уторак 27. јула 2021. године, у Градској управи Крушевац одржан је конструктивни састанак у вези представљања фондова за подстицај пољопривреде који реализују Фондација Дивац уз подршку УСАИД пројекта за Конкурентну привреду. Састанку су присуствовали заменик градоначелника Крушевца Александар Јовановић, помоћник за пољопривреду, шумарство и водопривреду Марко Кнежевић, представници општина Александровац, Брус, Трстеник, Ћићевац, Варварин, а Агенцију за регионални развој Расинског округа је представљао в.д. директора Стефан Рибаћ.
Фонд су представили Мирослава Панић, менаџерка за инвестиције и финансирање, УСАИД-овог Пројекта за конкурентну привреду и Урош Делић, економски саветник, Фондација Ана и Владе Дивац.
Иновативни модел је развијен у партнерству са УСАИД пројектом Конкурента привреда са циљем стварања нових инструмената за финансирање и подршку малим пољопривредним газдинствима и произвођачима прехрамбених производа.
Специфичност концепта је што локална самоуправа и Фондација формирају фонд заједничким улагањем, а из фонда ће се у наредним годинама одобравати подстицајна средства за пољопривреднике.

Локални фондови за подстицај пољопривредницима су настали из потребе да се малим газдинствима омогући брзо и повољно финансирање инвестиција у развој производње, али и да се створе локални одрживи фондови намењени пољопривредницима. Овај пилот пројекат је направљен због што веће подршке и бржег развоја малих пољопривредних газдинстава.