You are currently viewing Успостављање и промоција менторинг услуге за ММСПП у земљама Западног Балкана, фаза 2

Успостављање и промоција менторинг услуге за ММСПП у земљама Западног Балкана, фаза 2

У оквиру пројекта „Успостављање и промоција менторинг услуге за ММСПП у земљама Западног Балкана, фаза 2, 2017-2020“ који реализује Развојна агенција Србије (РАС) уз подршку Јапанске агенције за међународну сарадњу (ЈИЦА), у среду, 21. новембра текуће године, у Београду је одржан састанак на коме су учествовли и високи представници Амбасаде Јапана, ЈИЦА, РАС, ментори и представници регионалних агенција из Србије, представници партнерских организација из Босне и Херцегодине, Црне Горе, Македоније, уз госте из Бугарске агенције за развој малих и средњих предузећа.

На састанак су били присутни представници АРРРО Александар Шароњић директор, ментори Соња Јевремовић и Маја Марковић као и гђа Лидија Матејић Јовановић директорица привредног субјекта Трговина Матејић доо из Крушевца који су корисници менторинг услуге у текућој 2018.години. Састанак је отворио Амбасадор Јапана у Србији Х.Е. Мр. Јуницхи Маруyама.

Током панел дискусије разговарано је о развоју менторинг услуге у Србији, као и о трансферу знања који су ментори из Србије реализовали у земљама региона- Црној Гори, Македонији и Босни и Херцеговини.

До сада је кроз годишњи РАС менторинг програм подржано више од 600 микро, малих и средњих предузећа и предузетника (ММСПП), али број корисника је далеко већи (преко 2000) јер је стандардизована менторинг шема укључена и у портфолио услуга у оквиру других пројеката РАС, као што су: Пројекат за развој приватног сектора (УСАИД), Програм подршке почетницима за започињање посла – Старт уп, Стандардизовани сет услуга који се реализује преко Акредитованих регионалних развојних агенција.

У Србији је 169 малих и средњих предузећа и предузетника добило услугу менторинга током 2016. године, у 2017. години 261 корисник, док је у 2018. години у току рад са 103 корисника услуге менторинга. Заинтересованим привредницима у Србији тренутно је на располагању више од 50 сертификованих ментора из 16 акредитованих регионалних развојиних агенција који су у могућности да пруже комплетну менторинг подршку, док је од поменутих 50, чак 20 ментора укључено у активности које се спроводе у земљама региона (у Црној Гори, БиХ и Македонији) где се одржавају обуке (тренинзи) нових ментора.

Успостављање и промоција менторинг услуге за ММСПП у земљама Западног Балкана, фаза 2
Успостављање и промоција менторинг услуге за ММСПП у земљама Западног Балкана, фаза 24

Оставите одговор