You are currently viewing EBRD и Банка Интеза потписале уговор о кредитној линији за подршку женама предузетницама у Србији

EBRD и Банка Интеза потписале уговор о кредитној линији за подршку женама предузетницама у Србији

Европска банка за обнову и развој (EBRD) и Банка Интеза потписале су уговор о кредитној линији у износу од 5 милиона евра за подршку женама предузетницама у Србији у оквиру програма Жене у бизнису намењеног западном Балкану.

Банка Интеза је прва банка у Србији која се прикључила овом програму, а средства кредитне линије биће искоришћена за кредитирање малих и средњих предузећа (МСП) којима управљају жене.

„Женско предузетништво је један од најмање искоришћених ресурса економског раста, не само у Србији, већ и у читавој Европи, због чега је подршка његовом јачању важан задатак свих актера друштва. Као водећи кредитор домаће привреде Банка Интеза је активно укључена у процес економског оснаживања жена, у прилог чему говори чињеница да смо међу првим банкама на тржишту Србије развили кредит намењен искључиво предузетницама. Уговор са EBRD, нашим вишегодишњим партнером, додатно потврђује тежњу да допринесемо стварању бољих услова за развој женског бизниса, а тиме и укупног предузетништва као кључног ослонца повећања запослености и дугорочног привредног раста“, изјавила је Драгиња Ђурић, председник Извршног одбора Банка Интеза.

„Жене предузетнице у Србији суочавају се са изазовима у погледу приступа финансирању и саветима који су им потребни за развој пословања. Зато нам је драго што удружујемо снаге са нашим дугорочним партнером Банка Интеза у напорима да подржимо жене у бизнису. Поздрављамо посвећеност банке кредитирању жена коју ћемо подржати и техничком помоћи и саветодавним услугама,“ изјавио је Хенри Расел, директор EBRD за финансијске институције западног Балкана, Украјине, Молдавије и Белорусије.

Матео Патроне, директор EBRD за Србију, рекао је: „Овај пројекат таргетира два важна циља EBRD у Србији, као што је наглашено у нашој стратегији за земљу: подршка приватном сектору и премошћавање родног јаза у предузетништву проширивањем приступа финансирању за жене у бизнису. Драго нам је што нам се Банка Интеза придружила и желимо да охрабримо и друге локалне банке да се укључе у наше напоре.“

Кроз програм Жене у бизнису, који обухвата финансирање, техничку подршку за партнерске финансијске институције, менторство и дугорочну обуку за жене предузетнице, као и механизам дељења ризика, EBRD планира да са 20 милиона евра допринесе креирању кредитних линија за подршку женском предузетништву преко локалних банака у земљама западног Балкана укључујући Србију, Албанију, Босну и Херцеговину, Македонију и Црну Гору.

Влада Шведске је обезбедила додатних 33 милиона шведских круна (око 3,6 милиона евра) за јачање капацитета институција како би помогла банкама у региону у развоју финансијских производа који испуњавају специфичне потребе женског предузетништва, али и обезбедила предузећима којима управљају жене знање које им је потребно за развој и унапређење пословања. За овај програм на располагању су и средства другог донора, Луксембурга, у укупном износу од 1,5 милиона евра, док је 2 милиона евра обезбеђено од стране Специјалног фонда акционара EBRD за механизам дељења ризика.